Ontdek de verticale ruimte van je balkon met de veggie wall

Ontdek de verticale ruimte van je balkon met de veggie wall

Als je al ervaring hebt met het kweken van grote planten in potten, heb je waarschijnlijk gemerkt hoe lastig het kan zijn om je planten op de juiste manier op te binden. Als dit je eerste keer is, dan zul je zien dat deze paprikaplanten tot wel 1,5 meter hoog groeien. Daarom kan het echt een uitdaging worden om dit mooie en dichte bladerdek recht te houden, ondanks 4 of 5 stevige bamboestokken.

Maar niet getreurd: de elho veggie wall biedt een handige, gemakkelijke en slimme oplossing. Elke kweekruimte verandert zo in een verticale oase! En zoals je nu wel weet, is deze verticale ruimte een geweldig hulpmiddel in kleine kweekruimten. Deze plantenbak wordt geleverd met een net waardoor je planten altijd de juiste steun krijgen, zodat ze er niet afvallen of hun mooie stengels breken. We hebben allemaal weleens een steuntje in de rug nodig, en dat geldt zeker ook voor planten!

De veggie wall creëert een prachtige groene muur op je balkon, zodat je echt kunt genieten van je eigen groene paradijs. Als je in de stad woont, kan je balkon vrij dicht op een ander appartement zitten of erg in het zicht staan van de buren en andere verdiepingen. Deze veggie wall is dan een geweldige oplossing om jezelf wat meer privacy te geven en je groene plekje extra knus te maken

Optimaal & gemakkelijk voor elke kweekruimte

Het is supermakkelijk om je veggie wall op te zetten, met name dankzij de complete kit om een boog te maken bovenop de plantenbak. Maak de boog vast, waardoor je in een handomdraai een hekwerkje krijgt. Binnen 10 minuten heb je je veggie wall opgebouwd!

Het waterreservoir is ook erg handig, want het voorkomt dat je je planten elke dag (teveel) water geeft. Het is ook ideaal voor als je op vakantie gaat. Vul het reservoir gewoon bij aan de onderkant, en het voorkomt vanzelf waterverdamping bij warm weer terwijl het je planten precies de juiste hoeveelheid water geeft bij hun wortels. Wel zo makkelijk.

Hoe bereid ik stap voor stap mijn grond voor?

Oké, oké, ik deel mijn geheime strategie al… Lief ben ik, hè?

  • Leg een laag kleibolletjes van 2 cm op de bodem van je veggie wall; zo ontstaat een mooie ruimte om water naar het reservoir te laten weglopen. Dit is cruciaal om te voorkomen dat de wortels van je planten gaan rotten.
  • Breng een laag van 2 cm aardegrond aan en leg erbovenop een laag stro (dit kun je in dierenwinkels kopen), gedroogde bladeren (die je in de natuur in de juiste seizoenen kunt verzamelen), maaisel (kijk je buren die een kleine tuin hebben lief aan) of houtsnippers.

Je kunt nu de rest opvullen met je grond, of je kunt deze extra stappen volgen.

  • Leg boven op deze laag een vol glas met koffiedik. Deze organische bestanddelen zullen ontbinden en zo je bodem voeden. Hopelijk nodigt dit een leger aan regenwormen uit, die op hun beurt je grond bemesten!
  • Vul vervolgens je veggie wall tot de bovenkant met 80% aarde & 20% compost of wormenhumus. Deze combinatie zorgt ervoor dat je bodem langdurig gevoed wordt, zodat je mooie en gezonde planten kunt kweken.

Wat kunnen we eigenlijk kweken in de veggie wall? Ach, ik dacht dat je het nooit zou vragen! Lees gauw verder

Seizoenssoorten om in de veggie wall te kweken

De bakinhoud biedt een volume van 37,5 liter grond, wat eigenlijk enorm is! Je kunt er verschillende klimplanten in kweken. Dit zijn mijn favorieten:

Erwten: Je kunt tot 20-30 zaden planten om direct in de grond te zaaien vanaf eind maart, als er geen strenge vorst meer te verwachten is. Blauwschokker-erwten zijn een geweldige soort en doen het goed bij vorst en koelere temperaturen. Het zal zich ontwikkelen tot een dicht bladerdek, dat uitbloeit tot schitterende bloemen met prachtige paarse erwten. Je kunt de eerste oogst na ongeveer twee maanden verwachten. Je kunt zelfs nog een tweede keer in hetzelfde jaar erwten zaaien en zeker tot eind augustus oogsten. Eenmaal geoogst kun je dan al het loof afsnijden en in je compost doen.

Vervolgens heb je dan twee mogelijkheden: kleine komkommersoorten of paprika’s die je begin juni kunt planten.

Je kunt er 2 tot 3 zaailingen van komkommers of paprika’s planten. Deze beide planten geven een dicht bladerdek met zware vruchten, die de steun van je veggie wall, de boog en het net zeker zullen waarderen. Zet ze in de volle zon voor een optimale groei.

En als je in een gebied woont met lang en stabiel zomerweer, zou je zelfs kunnen proberen vroeg in maart erwten te planten, dan eind mei over te schakelen op paprika of komkommers, om dan eind augustus weer erwten te kweken. Dit kan een ideaal scenario zijn dat je zeker kan uitproberen. Met tuinieren gaat alles om je aanpassen aan je klimaat, experimenteren en leren. Dus laten we aan de slag gaan!

 

Ik wens je veel kweekplezier!
The Frenchie Gardener

Patrick Vernuccio, op Instagram ook wel bekend als “The Frenchie Gardener”, is een urban gardener uit Berlijn. Hij transformeerde zijn balkon van 18 m² in een groene jungle waarin hij biologische seizoensgroenten & -fruit kweekt. Hij was 36 jaar toen hij z’n eerste zaadje plantte, en hij moedigt nu iedereen aan om de natuur weer in onze steden en ons leven te verwelkomen, en zo deze essentiële verbinding met voedsel, seizoenen en ecosystemen te herstellen. Patrick verspreidt Green Love via zijn succesvolle instagramkanaal, schrijft voor tuintijdschriften, geeft online tuinles en is gecertificeerd als leraar voor de Permaculture Design Course. Meer informatie vind je op zijn website: www.thefrenchiegardener.com