Starten met voorzaaien

Starten met voorzaaien

Waarom voorzaaien?

In maart, april en mei kun je verschillende moestuin gewassen binnen in huis voorzaaien, maar waarom doe je dit eigenlijk? Dit is vooral van belang omdat het de groeicyclus van deze gewassen wat versnelt en je een voorsprong hebt wanneer je ze vanaf half mei buiten uitplant in de volle grond. Ook kun je hierdoor een langer groeiseizoen creëren, vooral als je in een gebied woont met een kort groeiseizoen of onvoorspelbaar weer zoals in Nederland, België en Duitsland.

Waarin kun je het beste voorzaaien?

Er zijn verschillende manieren om binnen voor te zaaien. Zo kun je alle soorten bakjes gebruiken die je maar kunt bedenken waar uiteindelijk de juiste zaaigrond in gaat. Wat ik zelf fijn vind, is een stevige zaaitray met een lekschaal eronder en een kweekkap erop. Hierdoor creëer je een fijne ontkiem- en groeiomgeving voor jonge zaailingen (plantjes die net ontkiemd zijn uit een zaadje) die nog erg fragiel zijn en gevoel voor temperatuurschommelingen. Een zaaitray met vakverdeling kan helemaal handig zijn als je meerdere soorten gewassen in één zaaitray wil zaaien en zeker wil weten dat de zaden niet door elkaar gaan. Vergeet er na het zaaien geen naambordje bij te plaatsen; dit voorkomt nog meer dat je gewassen door elkaar zal halen.

Wat is de juiste grond voor het voorzaaien?

Voor het binnen zaaien van de geselecteerde gewassen die hierom vragen, gebruik je het beste zaai- en stekgrond. Dit is een speciale soort potgrond die is samengesteld waar de zaden goed in kunnen ontkiemen, wortels goed hun weg kunnen vinden én makkelijk kunnen bewegen. Dit komt vooral omdat het hele losse grond is en hier een gebalanceerde voeding in zit. Ik doe de zaaigrond altijd in een grote emmer en voeg hier water aan toe. Dit mix ik met mijn handen door elkaar zodat de grond al goed gebonden is en voorkomt later - bij het water geven - dat deze uitspoelen van de plek waar je deze hebt gezaaid. Hierdoor zullen ze dus ook daadwerkelijk gaan ontkiemen op de plek waar jij ze hebt gezaaid.

Water geven na het voorzaaien

Zodra je de eerste zaden hebt gezaaid in de - vooraf natgemaakte - zaaigrond, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de grond op de juiste manier vochtig blijft. Niet kletsnat, want dan zal er schimmel of een groene waas ontstaan, maar vochtig waardoor de zaden goed kunnen ontkiemen. Deze vochtige grond behoud je het beste als je de zaaitray die je hebt gebruikt, afdekt met een kweekkap en de schuifjes hiervan gesloten houdt. In de periode van het ontkiemen, laat je de zaaitray dan ook met rust en geef je geen water. Zodra de eerste zaailingen boven de grond komen, zet je de schuifjes open. Omdat er nu sprake is van luchtcirculatie, verdampt het water nu wel sneller. Houd de zaaigrond vanaf nu dus in de gaten en maak het vochtig door de lekschaal aan de onderkant te vullen met water. 

Juiste plek

De zaaitray zet je op een lichte en warme plek, het liefste op een locatie waar de temperatuur niet te veel schommelt. De warmte is met name nodig bij de ontkieming van de zaden. Zodra de zaailingen boven zijn gekomen, is het directe zonlicht weer meer van belang voor de groei.

Zaailing naar een nieuw potje

Zodra de plantjes die je binnen zaait in zaai- en stekgrond 4 blaadjes hebben gekregen, zijn ze groot genoeg om deze te verspenen (het overzetten van een zaailing naar een eigen potje). Per plantjes neem je een apart potje. Deze vul je met potgrond en zet hier de zaailing in. Doe dit altijd heel erg voorzichtig zodat de blaadjes, de wortels en het steeltje niet beschadigen. Je kan hier bijvoorbeeld een theelepeltje voor gebruiken. De elho zaaitray is hier erg handig voor, omdat het per vakje een gat aan de onderkant heeft. Hierdoor haal je de zaailing er gemakkelijk en voorzichtig uit. 

Welke plantjes kan ik het beste binnen voorzaaien?

De volgende gewassen zaai ik altijd in maart, april en mei voor.

  • Tomaten (maart)

  • Paprika’s (febr-maart)

  • Pepers (febr-maart)

  • Aubergine(febr-maart) 

  • Komkommers (maart-april)

  • Courgette (april)

  • Pompoen (april-mei)

  • Diverse kruiden als: basilicum, koriander en peterselie (maart-april)

Wie is Floor?

Floor Korte, beter bekend als Floors moestuin, is dé expert op het gebied van moestuinieren. Sinds een aantal jaar heeft zij het moestuinvirus flink te pakken en kweekt ze elk jaar weer haar eigen groente, kruiden en fruit in eigen tuin. Niet alleen inspireert ze andere met haar moestuinpassie op haar eigen blog Floors moestuin en Instagrampagina, ook heeft ze inmiddels 2 boeken over duurzaam (moes)tuinieren op haar naam staan.

Foto Hanke Arkenbout Photography