Zaai je eigen plukboeket

Zaai je eigen plukboeket

Liever een zwierig boeket vol romantische bloemen of wat stevige stengels met bloemen in opvallende kleuren? Zaai nu je eigen plukboeket met bloemen die jij het állermooiste vindt. Het leuke is, zelfs in de maand mei kun je nog zaaien om in de zomer je eigen boeket te plukken. We helpen je op weg!

In de maand mei kun je veel bloemzaden direct in de grond zaaien. Toch blijft voorzaaien in een zaaitray heel handig. Om de zaailingen niet uit het oog te verliezen, zet je de trays op een plek waar je regelmatig komt. Na het zaaien is het namelijk van essentieel belang om de zaden vochtig te houden. Staan ze op een plek waar je weinig komt, dan is de kans groter dat je oogst mislukt.

Kies bloemzaden

Begin met het selecteren van bloemzaden die je mooi vindt. Je kunt de opbouw van een boeket vergelijken met een theatervoorstelling. Er zijn hoofdrolspelers, bijrollen en weer anderen die als figurant aanwezig zijn. Het doel is om een harmonieus boeket te creëren en daarvoor zijn alle rollen van belang. Start met één bloemsoort als hoofdrolspeler van je boeket. In de meeste gevallen is dit een opvallende bloem door de kleur of vorm. Rudbeckia hirta (zonnehoed), Helianthus (zonnebloem) of dahlia’s zijn hiervoor heel geschikt. Ga vervolgens op zoek naar een kleinere bloem die qua kleur past bij de ‘hoofdrolspeler’. Bijvoorbeeld Cosmos (cosmea), Centhaurea (korenbloem) of Lupinus (lupine). Vul dit aan met schermbloemen die het boeket tot een geheel maken. Mooie schermbloemen zijn bijvoorbeeld Foeniculum vulgare (bloeiende venkel) en Ammi Majus (grootakkerscherm). Met een hoofdrolspeler, drie bijrollen en twee figuranten heb je een mooie mix voor je boeket.

Zaaien maar

Zaaien wordt nog leuker als je de juiste materialen tot je beschikking hebt. Zo is het geen overbodige luxe om te investeren in een paar goede zaaitrays en kweekpotjes die vervolgens jaar na jaar meegaan. De grow your own producten van elho bijvoorbeeld, ze zijn stevig, geproduceerd met windenergie en ook nog eens gemaakt van gerecycled plastic. Gebruik de tuintray om zaai- en stekgrond met vermiculiet te mengen. De vermiculiet is een natuurlijk materiaal dat de aarde luchtig maakt én vocht vasthoudt. En daar doen zaailingen het goed op! Selecteer de grootte van de zaaitray op basis van de hoeveelheid bloemen die je wilt zaaien. Schep de aarde in de zaaitray, leg daar de zaden op en dek ze af met een dunne laag aarde. Dankzij de gaatjes aan de onderzijde van de tray wordt het overtollige water afgevoerd, hierdoor gaan de plantwortels niet rotten. Lees altijd goed de beschrijving op het zadenzakje, want het ene zaadje is het andere niet. Zo heeft ieder bloemzaad een eigen werkwijze. Alle zaadjes in de zaaitray? Maak de grond vochtig en dek de zaaitray eventueel af met de kap, om de zaadjes extra warmte te geven. Dit doe je alleen in het vroege voorjaar. Zodra de zaailingen rond de 5-7 cm groot zijn kun je ze uitplanten in de volle grond. En dan is het wachten tot het moment dat ze bloemen gaan laten zien!

Pluk met liefde

Met plukken onderhoud je jouw pluktuin, het zorgt voor ruimte en stimuleert de groei van nieuwe bloemen. En bovendien maak je jezelf én anderen blij met een zelf geplukt boeket. Gebruik een goede knipschaar om de bloemen van de plant te knippen. Een botte knipschaar kan de plant beschadigen en dat is jammer. Pluk bij voorkeur ‘s ochtends. Het is dan vaak het koelste moment van de dag en dan zijn de bloemen het sterkst. Zet de bloemen met lauwwarm water op een koele(re) plek. Daardoor kunnen ze even acclimatiseren voor ze binnen in een vaas belanden. En geniet! Het blijft iets magisch om een plukboeket samen te stellen uit je eigen tuin.

 

Tuinieren is niet iets wat je in één dag leert. Maar dat is juist leuk! Door veel dingen uit te proberen en te zien wat wel en niet werkt leer je steeds meer. Tuinieren moet je simpelweg doen. Experimenteren en fouten maken hoort daarbij. Laat je dus niet weerhouden om te gaan zaaien, want hoe leuk is het om deze zomerbloemen uit je eigen tuin te kunnen plukken?

Dit blog is ontwikkeld in samenwerking met Studio May & June.