Zo houd jij je kerstboom mooi en gezond

Zo houd jij je kerstboom mooi en gezond

1. Een goed begin is het halve werk

Omdat kerstbomen in de natuur groeien, zijn ze niet gewend aan warme temperaturen in huiskamers. Ook de lucht in huis kan een stuk droger zijn, omdat in de winter vaker de verwarming aanstaat. Het is daarom heel belangrijk om je kerstboom geleidelijk te laten wennen aan het temperatuurverschil. Laat je boom eerst wennen in een schuur, garage of hal voordat je hem in de huiskamer gaat optuigen. Een dag is al voldoende, maar hierdoor zal je dennenboom minder snel last hebben van uitvallende naalden.

2. De juiste plek in huis

Na een dagje wennen in een koudere ruimte in of rondom je huis, is je kerstboom klaar om opgetuigd te worden! Let erop dat je je kerstboom niet naast de verwarming of vlakbij de openhaard te zet. Ook een plek in de tocht is geen goed idee. Plaats je dennenboom op een lichte plaats in huis maar vermijd direct zonlicht.

3. Kerstboom met kluit

Heb je een kerstboom met kluit gekocht? Zet hem dan in een ruime pot en geef dagelijks water. Het is niet erg als de potgrond vochtig aanvoelt. Maak van je kerstboom een echte eyecatcher en combineer hem met een bijpassende elho pot, zoals de pure beads of vibes fold rond. Deze worden gemaakt met gerecycled plastic en eigen windenergie. Als dat geen duurzame kerstgedachte is 😉 

Foto van @wonenbijchan

Foto van @lisannevandeklift

4. Kerstboom met gezaagde stam

Ook je kerstboom met gezaagde stam heeft regelmatig water nodig. Allereerst is het aan te raden om je kerstboom in de elho kerstboomstandaard te plaatsen. Deze speciale standaarden beschikken over een verstelbare fixator waardoor de boom stabiel staat en je niet bang hoeft te zijn dat deze omvalt. Daarnaast bevatten deze standaarden een waterreservoir. Zorg dat de voet van je boom altijd in het water staat.

Let op: Het water in de standaard is giftig. Dit komt omdat de stam van de boom hars afgeeft. Let er dus goed op dat huisdieren en kinderen niet van het water drinken.

5. Duurzame kerstboom

Jaarlijks worden er miljoenen kerstbomen in januari weggegooid. Zonde, want het duurt een flinke tijd voordat deze volgroeid zijn tot een volwassen boom. Gelukkig zijn er steeds meer plekken waar je een adoptie kerstboom kunt uitzoeken. Naderhand kun je bij deze bedrijven je kerstboom weer inleveren en worden deze teruggeplant in de grond. Leuk feitje: deze adoptie bomen hebben een uniek nummer, waardoor je volgend jaar met kerst dezelfde adoptieboom weer in huis kan halen. Handig én duurzaam!