Zaaien, kweken & oogsten: zo doe je dat!

Zaaien, kweken & oogsten: zo doe je dat!

Zaaien

Hoe start je? Vul kweekpotjes en/of kweekbak met zaaigrond, strooi de zaadjes erin en druk de grond licht aan. Maak de grond vervolgens vochtig met een sprayer. Waarom een sprayer en geen gieter? Met een gieter spoel je de zaadjes weg, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Om aan te geven wat je aan het kweken bent kun je handige plantlabels gebruiken. Plaats de potjes en/of kweekbak op een passende schotel en zet de kweekkas er op. Om ervoor te zorgen dat het lekker vochtig blijft in de kweekkas sluit je de ventilatieschuifjes. 

Kweken

Tijd voor een verhuizing! Door je stekjes over te potten naar een grotere kweekpot of kweektafel zorg je voor een betere groeiomgeving. Stop de stekjes voorzichtig in de grond en geef water met een gieter. Dit mag nu wel, want de stekjes zullen niet wegspoelen. Gebruik je de kweektafel? Blijf dan ook je kweekhuis gebruiken. Zo zijn je plantjes extra beschermd. Varieer met de ventilatieschuifjes open en dicht zodat je plantjes af en toe verse zuurstof krijgen. 

Oogsten

Nog even en je kunt je groenten gaan oogsten en de eerste vruchten plukken. Sommige planten vinden het nog steeds fijn om in een grotere pot geplaatst te worden. De grootste kweekpotten en garden xxlzijn hiervoor perfect. Laat de planten nog even lekker groeien en ontdek je eerste groenten en vruchten. 

Ventilatieschuifjes

Zowel tijdens het zaaien als het kweken is het goed voor de stekjes en planten om te werken met een kweekhuis. Ze zorgen voor een perfect klimaat, goede temperatuur en het blijft langer vochtig. Zo nu en dan mag je de schuifjes boven op het kweekhuis open zetten voor verse zuurstof. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft.

Groeikalender:

Download de groeikalender