Deze 5 kamerplanten mogen in 2021 niet in huis ontbreken!

Deze 5 kamerplanten mogen in 2021 niet in huis ontbreken!

1. EPIPREMNUM AUREM IN B.FOR STUDIO

De epipremnum aurem is een van de sterkste en makkelijkste planten uit dit rijtje. Deze hang- en klimplant houdt van een lichtvochtige grond. Zorg ervoor dat er geen water onder in de pot blijft staan, want dit kan zorgen voor wortelrot. Zet de epipremnum op een lichte plek zonder direct zonlicht.

Leuke feitjes: Deze plant groeit ook ontzettend snel. Voor je het weet, neemt de epipremnum aurem je hele huis over. Perfect dus als je een urban jungle wil creëren. Ook is hij heel geschikt om te stekken. Wanneer je de epipremnum aurem laat klimmen, zullen de bladeren groter worden dan als je de plant laat hangen. In het laatste geval blijven de bladeren compact.

2. ALOCASIA POLLY IN B.FOR ORIGINAL BLADGROEN

De alocasia polly is een wat moeilijkere kamerplant om te verzorgen, maar wel echt de moeite waard om in huis te halen! De alocassia komt van oorsprong uit de tropen, waar hij gewend is aan hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Zorg dus dat je regelmatig de bladeren sprayt met een plantenspuit om deze luchtvochtigheid in huis na te boosten.

De alocasia polly staat het liefst op een plek met veel licht, maar waar weinig direct zonlicht op het blad schijnt. Hou de aarde lichtvochtig. Het is beter om de alocasia twee keer per week een kleine hoeveelheid water te geven, dan eens per week een grote scheut.

Schrik niet als er een blad afsterft bij de komst van een nieuwe scheut. Dit is namelijk heel normaal! Het afstervende blad kun je gewoon afknippen. Ook maak ik de bladeren regelmatig stofvrij met een natte doek. Zo kan de plant namelijk weer meer licht opnemen.

3. SYNGONIUM ANGUSTATUM IN B.FOR SOFT WIT

De syngonium angustatum is een echte klim- en hangplant en staat bekend om zijn bijzondere blad. Deze plant staat het liefst op een standplaats met indirect licht, maar ook in halfschaduw kan de syngonium prima overleven. Echter zal de bladtekening het mooist blijven wanneer je deze plant in half schaduw staat. Zorg dat de aarde licht vochtig aanvoelt. Omdat deze plant ook van oorsprong een tropisch klimaat is gewend, maar je ‘m heel gelukkig met af en toe een spraybeurt om de luchtvochtigheid te verhogen.

4. PHILODENDRON VERRUCOSUM IN VIBES DELICAAT ROZE

De philodendron verrucosum is door zijn fluwelen blad en harige steeltjes extra bijzonder. Deze plant kan zowel op een lichte als op een wat schaduwrijke plek staan. Let wel op gele bladeren! Dit geeft aan dat de philodendron teveel licht krijgt.

De grond van de philodendron verrucosum mag vochtig aanvoelen. Ook houdt deze plant van een spraybeurt op z’n tijd. Wanneer het blad aan de buitenkant bruine, knapperige randjes krijgt, is dit een teken van een te droge lucht. Spray in dit geval vaker.

De naam philodendron is afgeleid van de Griekse woorden philo 'liefde, affectie' en dendron 'boom'. Een passende naam aangezien de philodendron graag tegen een boom (mospaal) aanklimt.

5. MARANTA LEMON LIME B.FOR ORIGINAL WIT

De maranta lemon lime dankt zijn naam aan het limoenkleurige patroon op het blad. Deze plant is makkelijk om te verzorgen en de grond mag lichtvochtig aanvoelen. Daarnaast kan de maranta ook prima overleven in de schaduw. Leuk weetje: De maranta heeft als bijnaam de prayer plant. De bladeren van deze plant vouwen namelijk als het donker wordt naar boven, net als biddende handen.

Hopelijk heb je met mijn top 5 kamerplanten van 2021 weer nieuwe inspiratie opgedaan en kun je niet wachten om dit jaar je huis te vergroenen met planten! Vergeet niet dat elke plant een specifieke verzorging eist en dat het blad van de plant vaak aangeeft of je groene vriend te veel of te weinig water krijgt óf wel op de goede standplaats staat. Wil je meer weten over wat je kan doen als je plant in een dipje zit? In mijn vorige blog voor elho geef ik je handige tips & tricks!

WIE IS ROSALIEN?

Hi, ik ben Rosalien! De meeste mensen kennen mij als Roos. Ik ben 22 jaar oud en woon samen met mijn 2 katten Friendo & Poezel en ongeveer 150 kamerplanten in de buurt van Eindhoven. In mijn blogposts voor elho ga ik je meer vertellen over alles op het gebied van (het verzorgen van) kamerplanten! De passie voor kamerplanten is ongeveer twee jaar geleden ontstaan en inmiddels is mijn plantencollectie een beetje uit de hand gelopen. Inmiddels heb ik een hoop kennis over kamerplanten en breng ik dit dagelijks in de praktijk. Het grootste deel van de dag ben ik bezig met de verzorging van mijn planten en het maken van de juiste aardemix of plantenvoeding. Deze kennis deel ik al op mijn instagram @Greeny_Lab, maar nu ook met jullie voor elho!