De bromelia plant: tropisch, vurig en vrolijk

De bromelia plant: tropisch, vurig en vrolijk

Het zonnetje in huis

De bromelia plant kent vele gezichten. De van origine tropische plant telt maar liefst 2800 verschillende soorten en heeft na de Midden- en Zuid-Amerikaanse natuur inmiddels ook Europese huiskamers, balkons en terrassen veroverd. Deze duizendpoot is er in verschillende kleuren en vormen; voor elk interieur is wel een passend, kleurrijk exemplaar te vinden. Een echte, vrolijke eyecatcher, die bovendien nauwelijks onderhoud vraagt. Dat maakt deze kamerplant tot het ideale gezinslid: altijd het zonnetje in en buiten huis!

Een tropisch paradijsje

Altijd al een stukje tropisch paradijs in huis willen halen? Dat kan! Eén van de leukste en tegelijkertijd kenmerkende familieleden van de bromelia plant is de ananas-plant. Dit veelzijdige, compacte exemplaar kan net als z’n neefjes en nichtjes zowel binnen als buiten geplaatst worden. Eenmaal rijp weet de ananas je niet alleen te verwonderen met zijn oranjerode kleur, ook kun je meegenieten van z’n verleidelijke geur. Let op: deze ananas is niet eetbaar, maar speciaal om je woonkamer heerlijk te laten geuren en kleuren! Met een kleurige bloempot uit de brussels-collectie haal je het tropische gevoel écht in huis. Meer het rustige type? Kies dan voor één van de natuurlijke kleuren van de b.for soft round collectie en plaats een ‘bromelia-gezinnetje’ in een groepje bij elkaar.

Bromelia plant: de populaire langbloeier

De bromelia plant is een intrigerende plant, dat verklaart direct z’n populariteit. De plant bloeit weliswaar één keer, maar dan wel direct drie tot zes maanden lang. Bovendien hebben alle bromelia’s een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Neem bijvoorbeeld de Vriesea; deze geeft ’s nachts zuurstof af, wat ‘m zeer geschikt maakt als stille luchtverfrisser in de slaapkamer. Vanaf half mei mogen bromelia’s, zoals de Aechmea, Billbergia, Ananas, Neoreglia en Tillandsia, een frisse neus halen op balkon of terras. Maar, het blijft een tropische plant, dus bescherm je fleurige vriend goed! De kleurrijke barcelona-collectie is een perfecte match voor de buiten-bromelia. Tip: plaats verschillende bloembakken onder elkaar en creëer een gezellige, levendige bloemenmuur.

Word zelf bromelia kweker

Geef de bromelia plant een beschut plekje met voldoende licht, maar niet vol in de zon. Door regelmatig water in de kelk te gieten en bromelia’s op een warme zomerdag op wat nevel uit een plantenspuit te trakteren, beleef je maximaal plezier aan deze sfeermaker. Wie geen genoeg krijgt van deze prachtige bloeier, kan eenvoudig zelf bromelia kweker worden. Na de bloeiperiode ontstaan stekken aan de plantbasis. Laat deze tot de helft van de oorspronkelijke plant groeien en geef twee weken lang water in de kelk, voordat je de stek voorzichtig - het liefst met wortel - afbreekt. Zet de stek in een pot, na een jaar is deze bloeirijp. Plaats vervolgens een rijpe appel op de kelk en sluit deze af met een plastic zak. Na drie weken verwijder je de appel en zak en na acht tot zestien weken bloeit je eigen, nieuwe bromelia als nooit tevoren.