• Gratis verzending vanaf €50,-
  • Gratis terugsturen binnen 100 dagen
  • Binnen 2 werkdagen in huis
menu

Floors moestuin - buiten zaaien

Het is zover, maart is er nu dan echt. Yes, yes, we kunnen buiten ook weer lekker aan de slag. Ik kon niet wachten tot de vogeltjes (vooral de merels) weer gingen fluiten. En natuurlijk moet ook het zonnetje weer gaan schijnen. Dit hebben we echt nodig om de grond weer wat op te warmen, zodat de zaadjes er bijna weer in kunnen.

Zaaien binnen en buiten

Naast de binnen activiteiten waar we druk mee bezig zijn geweest, heb ik ook al lekker buiten gezaaid. Dit heb ik nog niet gedaan in de volle grond, want dat gaat nog niet met alle tegels, maar ik heb dit wel in verhoogde bakken gedaan. De Grow Table is top, want er zit een kap over die de zaailingen wat extra beschutting en warmte geeft in deze tijd van het jaar. Het kan ’s nachts en overdag namelijk nog heel erg koud worden. De kap is dus goed geschikt om eerder te beginnen en tot langer door te gaan. In de zomer zijn de kappen dan niet meer nodig en hebben ze genoeg aan de zon.

In de 2 verhoogde bakken heb ik het volgende gezaaid:

Bak 1:

  • Pluksla
  • Spinazie
  • Raapstelen
  • Rucola

Dit zijn allemaal bladgroenten die ook heel goed in de schaduw kunnen groeien. Licht hebben ze natuurlijk wel nodig, maar niet gedurende 6 uur per dag. Het leuke van deze soorten is dat ze relatief snel groeien ten opzichte van andere gewassen, zoals tomaten of komkommers. Je kunt er dus snel van eten en erna gewoon weer opnieuw zaaien.

Bak 2:

  • Tuinbonen

Waarom kweek ik tuinbonen in een bak? Ik kan ze nog niet in de volle grond kwijt, maar het is wel tijd om deze te zaaien. Ik heb dus wat voorbereidend werk gedaan. Als straks de plantjes groter zijn en de tuin gereed is om er wat groen in uit te planten, heb ik grotere planten om de oogsttijd wat te vervroegen. Als ik de plantjes uitplant, zaai ik er ook nog een rijtje naast met gewoon zaden. Door in 2 etappes te zaaien, verspreid je de oogst dus wat meer. Dan heb je niet in een keer heel veel, maar kun je na een aantal weken weer een vers maaltje uit de tuin halen 😊

Ook binnen van start gegaan

Naast dat ik bovenstaande zaden al in de grond heb zitten, ben ik binnen ook al van start gegaan. Ik ben nog niet met alles begonnen, maar de gewassen die wat langzamer groeien en die tijd nodig hebben, heb ik al wel gezaaid. Dit zijn de pepers, paprika, aubergine. De kapucijners en doperwtjes zitten bij mij ook al in de kweekbak, zodat, net zoals bij de tuinbonen, ik ze later op de juiste plek in de tuin uit kan planten langs een rekje. Deze peulvruchten heb ik eerst laten weken in water. Ik heb 30 zaden per stuk. Zo weet ik zeker dat er voldoende sterke plantjes over blijven die later naar buiten kunnen. Zelf plant ik er altijd ca. 20 uit. Dat vind ik voldoende voor 2 personen, zonder dat we heel veel in moeten vriezen.

....

Wie is Floor? 

"Mijn naam is Floor en ik heb een eigen moestuin, waarin ik groente en fruit kweek: van cherrytomaatjes en pastinaken tot aardbeien.

Ik kan hier heel erg van genieten: lekker buiten zijn en bezig zijn tussen de planten. Even niet denken aan de dagelijkse dingen. Dit is mijn manier van ontspannen." 

- Floor Korte