Nazomer en herfst in de moestuin

Nazomer en herfst in de moestuin

Ben jij na de vakantie nog heerlijk aan het nagenieten in de moestuin? Of zit jij met je hoofd al in het najaar en denk je dat er niks meer te doen is aan klusjes? Ook in de komende periode is er nog genoeg werk te doen. In deze blog laat ik je zien wat je in de nazomer nog kan laten groeien en bloeien in jouw eigen moestuin. Van binnen en buiten zaaien tot tips over de verzorging. Zo geniet je heel het jaar van een verse oogst.

Oogsten in de moestuin

Dit seizoen is er nog volop te oogsten. Hieronder vind je een aantal soorten die bij mij in de tuin te vinden zijn:

Tomaten

In september zijn er nog voldoende zonuren om de tomaten die nu nog groen zijn, rood te laten kleuren (of de kleur van het tomatenras). Warmte en zon zijn echt belangrijk bij tomaten. Zijn de tomaten nog niet rood gekleurd maar zakken de planten al in en zijn ze klaar? Leg de groene tomaten in een mandje of schaal naast een aantal andere rode tomaten, dan komt het helemaal goed!

Courgettes

Zelfs de courgettes geven in mijn tuin nog vruchten, heerlijk zijn ze. Courgettes te veel? Invriezen vind ik zelf altijd minder lekker met dit soort groenten. Ik maak er soep van en dit vries ik wel in. Dat gaat echt super!

Frambozen

Yes! De zomerframbozen geven nu nog volop vruchten en de herfstframbozen komen eraan! Ja, het klopt echt: Er zijn meerdere rassen te krijgen die op verschillende momenten vruchten dragen. Dit is precies zo bij aardbeien. Kijk bij het aanschaffen van een frambozenplant dus goed naar de oogsttijd en stem dit op elkaar af.

Nog een leuke bijkomstigheid is dat frambozen ook super goed groeien in een tomatenpot van elho. De frambozenplanten in de volle grond geven ieder voorjaar nieuwe scheuten. Deze scheuten kun je voorzichtig uit de grond scheppen en uitplanten in een pot met begeleiding, zodat de frambozenplant niet gaat kruipen. Door de plant in een pot te plaatsen, zal hij dus minder ruimte in je moestuin innemen.

Boerenkool

Ik ben echt gek op boerenkool! Dit is zo’n typische wintergroente. Wist je dat boerenkool echt het allerlekkerste is als er vorst overheen is gegaan? Wacht dus op koudere dagen en laat je boerenkoolplant nu nog lekker doorgroeien. Bij het oogsten hoef je trouwens niet de hele plant uit de grond te halen, maar kun je gewoon een aantal bladeren los oogsten door ze af te knippen. De rest kun je lekker laten staan voor een ander maaltje. De plant groeit in de winter gewoon door, al zul je merken dat hij minder snel groeit dan met de warmte van de zomer. Boerenkool is ook in een pot te kweken, al heb je hier wel een kweekpot van circa 30 cm doorsnede voor nodig.

Bloemen

In mijn moestuin staan ook veel bloemen. Ook dit is oogsten geblazen op dit moment. De bloemen zijn voor mij niet eetbaar, maar wel voor veel insecten. Dit vind ik net zo belangrijk. Voorbeelden van insectvriendelijke bloemen die nu in bloei staan zijn:

  • Dahlia’s
  • Zonnehoed
  • Gladiolen
  • Anemoon
  • Verbena
  • Duizendknoop
  • Cosmea

Overig

Er is natuurlijk nog veel meer te oogsten in de moestuin de komende tijd:

  • Wortels
  • Bieten
  • Broccoli
  • Blauwe bessen
  • Bramen
  • Komkommers
  • Augurken
  • Pompoenen
  • Lente ui
  • Druiven
  • Aardappelen
  • Venkel
  • Alle kruiden

Wat kan er nog gezaaid worden in het najaar?

In de herfst en winter kun je zowel binnen als buiten nog genoeg laten groeien.

Buiten zaaien

Ook buiten kun je in het najaar nog zaaien en poten. Knoflook is vanaf half september tot eind oktober aan de beurt. Als we de maandstanden geloven, is 10 oktober de planttijd voor knoflook. Ik koop altijd pootknoflook en het liefst ook nog biologisch. Volgend seizoen kun je deze knoflookbollen dan oogsten in juni en juli.

Tuinbonen kunnen ook in het najaar nog gezaaid worden. Dit doe je in de maanden oktober of november. Het voordeel van het zaaien van tuinbonen in de winter, is dat deze in het voorjaar minder gevoelig zijn voor de zwarte bonen luis. Dit beestje kan je hele oogst ruineren. Door eerder te zaaien, zijn de planten in het voorjaar al een stuk sterker. Daarnaast kun je deze planten ook eerder oogsten dan gezaaide tuinbonen in het voorjaar, dus echt het proberen waard zou ik zeggen!

Verder zijn er nog verschillende soorten sla te zaaien dit najaar zoals wintersla, snijsla, winterpostelein, winter spinazie (wel zaaien in september), rucola of wintertuitjes.

Binnen zaaien

Je verwacht misschien dat je alleen buiten kan zaaien, maar ook binnen kun je eigen groente en kruiden kweken. De wintermaanden zijn hier heel goed geschikt voor. Het belangrijkste is wel dat je ervoor zorgt dat de zaailingen wel in de juiste groeiomgeving groeien. Hou hierbij rekening met de volgende tips:

  • Zorg dat de zaailingen niet op de verwarming staan of pal achter het raam. Het is de bedoeling dat de zaailingen zo min mogelijk temperatuurschommelingen meemaken. Zorg dus voor een constante temperatuur, dat is het beste.
  • Licht is erg belangrijk. Je zaailingen hebben minimaal 8 uur per dag licht nodig. Wil je dat het sneller gaat? Dan kun je ze natuurlijk ook 12 tot 15 uur per dag onder een speciale groeilamp plaatsen. Hiervoor is de elho light care collectie heel geschikt. Deze zijn op tijd in te stellen en ideaal voor de donkere dagen.
  • Ook de grond die je gebruikt bij het zaaien of verpotten is heel erg belangrijk. Gebruik bij het zaaien speciale zaai & stekgrond. Dit kun je ook vermengen met vermiculiet zodat de waterhuishouding beter is. Gebruik voor het verpotten universele potgrond of moestuingrond. Hier zit meer voeding in. Kleuren de bladeren in de winter wat geler? Zorg dan dat je eenmalig voeding geeft. Je kan hiervoor het beste vloeibare moestuinvoeding gebruiken en mening met water. Je hoeft de rest van de winter dan niet meer bij te voeden.

Water geven

Water geven is erg belangrijk als je planten in de groei zijn. Als je net gezaaid hebt, moet je je planten niet ineens veel water geven. Zorg dat de grond vochtig is door deze te benevelen met een plantenspuit. Zo beschadigen je zaailingen niet.

Nadat de zaadjes uitgekomen zijn en de planten minimaal vier blaadjes hebben, zijn de wortels ook al een stuk sterker. Vanaf dan kun je de planten water gaan geven met een gietertje. Zorg dat de grond nooit te droog of te nat is. Dit kun je testen door je vingers in de grond te stoppen:

  • Bij te natte grond blijft een deel van de aarde aan je vinger plakken. Geef in dit geval even geen water. De bodem kan gaan schimmelen waardoor je plant heel gevoelig zal zijn voor ziektes.
  • Bij te droge grond zit er niks aan je vinger, geef in dit geval wel even water.
  • De grond is het beste als het wat kouder aanvoelt maar de bovenlaag droger is.

Wie is Floor?

Floor Korte, beter bekend als Floors moestuin, is dé expert op het gebied van moestuinieren. Sinds een aantal jaar heeft zij het moestuinvirus flink te pakken en kweekt ze elk jaar weer haar eigen groente, kruiden en fruit in eigen tuin. Niet alleen inspireert ze andere met haar moestuinpassie op haar eigen blog Floors moestuin en Instagrampagina, ook heeft ze inmiddels 2 boeken over duurzaam (moes)tuinieren op haar naam staan.

Foto Hanke Arkenbout Photography