Eetbare bloemen: verrassend smakelijk!

Eetbare bloemen: verrassend smakelijk!

Lekker bij de salade, vrolijk bij een dessert

Lang niet iedereen weet dat eetbare bloemen bestaan. Maar wie goed zoekt, vindt juist heel veel verschillende soorten. De ene bloem smaakt kruidig of pittig, terwijl andere eetbare bloemen door hun zachte smaak prima geschikt zijn als garnering van bijvoorbeeld salades. Bekende, smakelijke bloemen zijn bijvoorbeeld de Tropaeolum, Borago, Lavendel, Gladiolus, Hemerocallis en Malus. Elk met z’n eigen prettige smaak en stuk voor stuk fijne toevoegingen bij de soep, op een gezond broodje of als feestelijke (en eetbare) versiering van een dessert! Of ‘verstop’ een bloemetje in een ijsklontje of waterijsje, voor nét dat beetje extra. Online zijn talloze leuke, verrassende recepten te vinden, die je kunt maken met jouw zelfgekweekte bloemen.

Eetbare bloemen: waar moet je op letten?

Wil je zelf eetbare bloemen kweken en als ingrediënt gebruiken? Dan is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij!

  • Jonge bloemen smaken vaak het lekkerst. Eet bij voorkeur jonge bloemen, oudere bloemen kunnen bitter smaken. Vaak is het hart van de bloem ook minder lekker, net als de bloembodem.
  • Eet - in de meeste gevallen! - alleen de bloemblaadjes. Van bloemen uit de composietenfamilie eet je over het algemeen alleen de blaadjes. Eetbare lipbloemen kun je in het geheel eten. Verwijder wel het steeltje.
  • Let op! Niet alle bloemen zijn eetbaar! Sommige bloemen kunnen giftig zijn en zijn dus níet eetbaar. Denk onder meer aan de Digitalis, Aconitum en Datura. Wees zeker van je zaak voordat je bloemen eet en wees voorzichtig!

Populaire bloemen om zelf te zaaien

De meest populaire eetbare bloemen, die zaai en kweek je natuurlijk ‘gewoon’ thuis. In je tuin, keuken, op het balkon of het terras. Van Oost-Indische kers en komkommerkruid tot dille, bieslook en rucola: met de green basics-collectie van elho sta je zelf aan de wieg van je eigen ingrediënten. Het kweken en zaaien begint in de all-in-1-growkit. Speciaal voor balkons is er de green basics trough mini all-in-1. Zijn je bloemen eenmaal aan het groeien; de growpot is er voor elke maat én verkrijgbaar in diverse, stijlvolle kleuren! Wanneer je het thuiskweken helemaal te pakken - én in de vingers - hebt is de grow table xxl het ideale instrument om van jouw kweektuin een nóg groter succes te maken!

Laat jouw bloemen nóg meer opvallen

Natuurlijk is het eindresultaat het belangrijkst, maar het oog wil ook wat. Daarom kun je er bij elho voor kiezen je eetbare bloemen nog meer tot hun recht te laten komen in onze bijzondere collecties. Planten en bloemen met een vergrijsde kleur passen goed bij de b.for soft-producten, kleurrijke soorten match je met de brussels-collectie en b.for diamond- potjes doen oude tijden herleven met een retroplantje als ‘bewoner’.