menu

Donker huis? Kies de juiste kamerplant

Heeft jouw huis veel donkere plekjes? Dan is het vaak lastig om de juiste plant te kiezen. De meeste planten hebben niet alleen genoeg water en voeding nodig, maar ook genoeg (zon)licht. Wil je je huis toch opfleuren met planten? Zorg dan dat je de juiste kiest! 

Pas op voor deze planten!

Sommige planten groeien vrijwel niet zonder zonlicht. De volgende planten hebben absoluut een licht plekje bij het raam nodig: de livisonia, amate en kamerlinde. Deze planten hebben vaak ook aardig wat water nodig. Maar niet getreurd; er zijn genoeg planten die het wel goed doen in een donker hoekje. Wij vertellen je graag wat de leukste alternatieven zijn! 

Bij wie moet je nu wel zijn?

Misschien verwacht je nu een klein rijtje met planten die in het niet vallen bij de tropische livisonia, maar niks is minder waar. Sommige planten zijn zelfs gemaakt voor het donker en doen zeker niet onder voor de tropische exemplaren die alleen groeien met veel zonlicht. 

Calathea

De calathea verliest bijvoorbeeld z’n mooie patroon als hij zonlicht ziet. Daarentegen vraagt hij wel om een hoge luchtvochtigheid. In de winter, met de kachel aan, doe je er verstandig aan om hem af en toe een verfrissende spoelbeurt te geven. Daarbij moet de aarde in de pot altijd een klein beetje vochtig zijn.

Graslelie

De graslelie is een kanjer! Niet alleen doet deze plant het uitstekend op een donkere plek. Hij heeft ook nog eens weinig zorg nodig. Verwaarloos jij je planten nog weleens? Dan is een Graslelie de perfecte plant voor jou. Je hoeft hem slechts 2-3 keer per week te begieten. Vergeet je dit toch een weekje? Geen man overboord! Na het afknippen van de dorren bladeren groeien ze vanzelf weer aan.

Rhapis

Er is geen enkele binnenplant die het zo goed in het donker doet als de rhapis. Hoe minder licht, hoe dieper en mooier z’n groene kleur wordt. Zorg er wel voor dat de grond van de plant altijd vochtig is. Het voordeel van een donkere plek is dat de grond langer vochtig blijft dan in de zon. 

Sanseveria

Deze plant is een echte kameleon. Hij doet het net zo goed op een zonnige plek als in de schaduw. Als je niet bent gezegend met groene vingers is deze plant je beste vriend. Hij drinkt weinig water en kan zelfs weken zonder vocht. Dus als jij op vakantie bent, omdat je wel wat zon wil pakken, bloeit hij nog steeds bij aankomst; ideaal!

Caryota Mitis

Op zoek naar een tropisch exemplaar? Je zou misschien verwachten dat een tropische plant altijd veel zonlicht nodig heeft. Maar de caryota mitis, ook wel vissenstaartpalm genoemd, doet het prima op een donkere plek. Let er wel goed op dat de grond niet uitdroogt. Deze plant moet altijd genoeg te drinken hebben. Al houdt hij er ook weer niet van om met z’n wortels in het water te staan… Niet de makkelijkste klant dus, maar als je hem goed verzorgt wel een hele mooie.