Zuurstof uit planten - goed voor jou

Zuurstof uit planten - goed voor jou

Waar is zuurstof uit planten goed voor?

Een feelgood kamerplant; het klinkt je misschien een beetje gek in de oren. Kamerplanten zijn er om je huis op te fleuren. Waarom is zuurstof uit planten dan zo belangrijk? Naast de decoratieve functie hebben kamerplanten ook een positief effect op je gezondheid. Hoe zit dat dan precies? Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en beïnvloeden de luchtvochtigheid. Heb je er weleens over nagedacht dat de lucht in je huis tot 7 keer vervuilder is dan de lucht buiten? Het is niet voor niks dat er vaak wordt aangeraden om tijdens kantooruren lekker een luchtje te scheppen. Veel spullen in je huis scheiden schadelijke stoffen af. Denk aan nieuwe tapijten, meubels en een nieuwe computer. Wil je minder schadelijke stoffen in je huis of op kantoor? Zorg dan voor genoeg zuurstofrijke planten.

Betere concentratie met een kamerplant

De kamerplant zuivert niet alleen je huis, maar ook je geest. Veel planten hebben een rustgevende werking, verminderen stress en zorgen voor een betere concentratie. Zo creëer je een aangenamere werk- of leefomgeving! Zit je niet zo lekker in je vel en heb je last van neerslachtigheid? Ook dan kunnen verschillende planten een steuntje in de rug zijn. Daarnaast staat een huis vol planten ook nog eens ontzettend gezellig. Daar krijgt iedereen een beter humeur van.

Wat is de juiste plek?

Wat is de beste plek om je gezonde plant neer te zetten? Dat ligt natuurlijk aan het soort plant. De ene plant heeft meer licht nodig dan de ander. Mogelijke plekken zijn natuurlijk de vensterbank voor een gezond werkklimaat. In de badkamer of slaapkamer voor een rustgevende omgeving en extra zuurstof. Een goede luchtvochtigheidsgraad helpt tegen luchtwegeninfecties en irritaties. Waarom is zuurstof uit planten zo belangrijk? In een prettige leefomgeving is het vochtpercentage 40 tot 60%. Is dit niet het geval, dan kun je last krijgen van hoofdpijn of concentratieproblemen. Heb je vaak last van geïrriteerde ogen? Dan is de lucht in huis te droog. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan er schimmelvorming ontstaan.

Welke planten hebben een extra goede werking?

Alle kamerplanten hebben een positief effect op hun omgeving, maar van sommige planten is bekend dat ze extra goed zijn voor je gezondheid.

  • Lepelplant: heeft een luchtzuiverende werking
  • Aloë Vera: zuivert de lucht van chemicaliën
  • Vrouwentong: zet koolmonoxide om in extra zuurstof
  • Varen: zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld als er veel droge lucht is door een hoge verwarming in de winter.
  • Ficus: neutraliseert schadelijke stoffen