STACK & GROW: DE OPTIMALE ‘TETRIS’-MUUR OM JE GROENTEN & FRUIT AAN  TE KWEKEN

STACK & GROW: DE OPTIMALE ‘TETRIS’-MUUR OM JE GROENTEN & FRUIT AAN TE KWEKEN

Heb je ooit naar je balkonmuren gekeken en je afgevraagd hoe je deze ruimte zou kunnen benutten om je eigen voedsel te kweken?

Naast je vloeroppervlak is de verticale ruimte van een balkon een kostbaar stukje tuinruimte. Door met een creatieve blik naar je muren te kijken, kun je al snel zien hoe je het oppervlak kunt omtoveren tot een kweekmuur voor veel verse groenten en fruit.

Dat is waar stack & grow een enorme hulp voor je zal zijn om deze verticale ruimte te optimaliseren en te benutten. En je hoeft niet eens gaten in de muren te maken of een timmerman in te huren! Als je vroeger goed was in Tetris (komt dat iconische deuntje bij jou ook gelijk naar boven?), zijn deze volledig gerecyclede plastic kratten een leuke en efficiënte manier om je eigen groentemuur te maken.

Je hoeft de kratten alleen maar op te stapelen, zo makkelijk is het. Wel moet je nog even bepalen hoe hoog of breed je groentemuur wordt, maar je kunt ze zowel horizontaal als verticaal opstapelen, dus alle mogelijkheden zijn er. Stapel tot maximaal drie kratten op elkaar. Deze slimme kratten hebben onderaan afwateringsgaten, zodat de onderste kratten kunnen profiteren van het overtollige afgevoerde water van de bovenste. Wel zo makkelijk en efficiënt, toch?

 

Wat kan ik kweken?

De stack & grow-kratten hebben een bodemvolume van 15L, wat veel kweekmogelijkheden geeft. Van fruit tot kruiden tot groenten, de keuze is aan jou!

 

Net als voor andere potten en kweektafels is het belangrijk om een maximumaantal planten per bak aan te houden. Als je mijn vorige artikelen hebt gelezen, weet je dat je je het beste kunt focussen op kwaliteit boven kwantiteit. Geef de natuur de ruimte, zodat je planten voldoende bodemvolume hebben om gezond te groeien.

 

Voor wat extra inspiratie vind je hieronder een tabel met de juiste hoeveelheid planten die je per krat kunt kweken.

Groenten

Tomaatjes

x2

Spinazie

x4

Radijsjes

x15

 

Sla

x4

Snijbiet

x2

Mizuna

x6

Zuring

x4

Pak-choi

x4

Fruit

Aardbeien

x2

Kruiden

Basilicum

x4

Rozemarijn

x2

Munt

x4

Citroenmelisse

x4

Peterselie

x4

Koriander

x4

 

 

Wat is de beste indeling voor stack & grow?

Er is geen optimale opstelling, want je bepaalt zelf wat het beste bij je kweekruimte past. Probeer dus vooral wat uit. Toch zou ik zeker aanraden om vooral te letten op genoeg blootstelling aan de zon, afhankelijk van de planten die je besluit te kweken.

Het goede nieuws is dat je groentemuur flexibel is: je kunt de opstelling altijd opnieuw indelen als je dat wilt. Zet de kratten gewoon ergens anders neer, en voilà! Kijk wat werkt voor jouw ideale tuintje.

Dwergtomaten hebben veel zon nodig om goed te groeien, terwijl sla of snijbiet minder licht nodig hebben. Je kunt dus in principe deze kratten heen en weer schuiven om je planten hun beste plekje onder de zon te geven.

Zoals voor alles in de natuur geldt: houd je planten vooral goed in de gaten, en observeer! Inspecteer je babyplantjes regelmatig en experimenteer om te zien waar ze het beste staan en groeien.

Het groeiseizoen is voorbij, wat nu?

Net als alles komt het groeiseizoen ook eens ten einde, en ja, het gaat altijd veel sneller dan we willen! Verwijder gewoon de wortels van je planten uit de kratten, en doe de overgebleven aarde en de wortels samen in een grote zak. Ze zullen ontbinden, wat de aardegrond verrijkt. Doe er wat koffiedik of gebruikte theezakjes in om de grond tot rust te brengen en het tegelijkertijd te voeden met stikstof. Deze grond kun je de komende groeiseizoenen hergebruiken om opnieuw in de stack & grow-kratten te doen, zolang je de grond bij het begin van het volgende seizoen wel goed bemest. 

Win buiten het seizoen om al je ruimte terug door je stack & grow-kratten op te stapelen als gewone opbergkratten. Ze zijn namelijk ook gewoon erg handig om dingen in te bewaren!

 

Ik wens je veel kweekplezier!
The Frenchie Gardener

Patrick Vernuccio, op Instagram ook wel bekend als “The Frenchie Gardener”, is een urban gardener uit Berlijn. Hij transformeerde zijn balkon van 18 m² in een groene jungle waarin hij biologische seizoensgroenten & -fruit kweekt. Hij was 36 jaar toen hij z’n eerste zaadje plantte, en hij moedigt nu iedereen aan om de natuur weer in onze steden en ons leven te verwelkomen, en zo deze essentiële verbinding met voedsel, seizoenen en ecosystemen te herstellen. Patrick verspreidt Green Love via zijn succesvolle instagramkanaal, schrijft voor tuintijdschriften, geeft online tuinles en is gecertificeerd als leraar voor de Permaculture Design Course. Meer informatie vind je op zijn website: www.thefrenchiegardener.com