SOS: Rescueplan voor kamerplanten in een winterdip

SOS: Rescueplan voor kamerplanten in een winterdip

Elke plant heeft zijn eigen verzorging nodig. Ga dus niet bij elke plant uit van de standaard verzorgingsregels. Neem even de tijd en kijk naar je plant. Start bij de aarde: Is deze droog of juist nat? Beide opties kunnen namelijk problemen veroorzaken.

DROGE AARDE

Is de aarde droog en brokkelig? Dan heeft je plant te weinig water gehad. De bladeren van je plant zien er verwelkt uit. Pak de plant uit de buitenpot en geef deze flink water tot het er aan de onderkant uitloopt. Laat de plant uitlekken en besproei de bladeren met een plantenspuit. Zodra de plant goed is uitgelekt, kun je deze terugplaatsen in de buitenpot.

NATTE AARDE

Voelt de aarde nat en hangen de bladeren er zielig bij? Check dan of je plant geen wortelrot heeft. Haal de plant voorzichtig uit zijn pot en verwijder de aarde rondom de wortels. Zijn de wortels zacht, snotterig en stinken ze? Dan heb je te maken met vergevorderde wortelrot. Gebruik een scherpe schaar om de rotte delen van de wortels weg te knippen en geef je plant nieuwe aarde. Het zal een tijdje duren voordat de wortels herstelt zijn. Tijdens de herstelperiode kan je plant enkele bladeren verliezen. Dit is normaal, dus schrik hier niet van!

Zijn de wortels niet zacht en snotterig? Dan hoef je niet te knippen en is je plant al gered bij het vervangen van de potgrond. Geef voortaan wel minder water. Gebruik bij voorkeur een binnenpot met gaten zodat overtollig water kan wegvloeien of hydrokorrels die het teveel aan water opzuigen. Zelf gebruik ik de self-watering inserts van elho. Deze inserts zorgen ervoor dat je planten op het juiste moment precies de juiste hoeveelheid water krijgen. De watermeter geeft aan wanneer je het reservoir moet vullen. Omdat het water apart wordt opgeslagen, staat je plant nooit te nat of te droog. De self-watering inserts zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

TE WEINIG LICHT

Zijn de bladeren van je plant geel en vaal maar is de aarde in orde? Dan kan het zijn dat je plant te weinig licht krijg. Verplaats je plant naar een lichtere plek of maak gebruik van een groeilamp. In mijn vorige blog heb ik je al kennis laten maken met de elho leaf light care. Door deze speciale LED lamp met automatische dag/nacht cyclus krijgen jouw kamerplanten zelfs op de donkerste plekken in huis de juiste hoeveelheid licht. En dat is tijdens de donkere dagen meer dan welkom!

LUCHTVOCHTIGHEID

Zijn je bladeren dof en hebben ze knapperige bruine randjes? Dan lijden je planten aan een te lage luchtvochtigheid. Veel planten leven van origine in de tropen. Daar is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan in een huis. In de tropen is de luchtvochtigheid soms wel 90% terwijl deze in je huis, zeker in de wintermaanden, tot 30% kan dalen. Meestal komt dit door een verwarming. Het is daarom slim om je planten niet te dicht bij een verwarming te plaatsen.

Gelukkig zijn er een aantal tips om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen:

  • Spray je kamerplanten ongeveer drie keer per week met een plantenspuit. Vaker mag natuurlijk ook. Het voordeel is dat je planten hierdoor meteen stofvrij blijven waardoor ze ook meer licht kunnen opnemen. Let op! Niet elke plant kan een spraybeurt waarderen. Dit geldt vooral voor cactussen, vetplanten en planten met harige bladeren zoals bijvoorbeeld de kalanchoe beharensis.
  • Krijg je na het sprayen witte vlekken op het blad? Schrik niet! Dit zijn kalkvlekken die je voorkomt door gekookt (en afgekoeld) water te gebruiken of water eerst te filteren.
  • Zet een bakje met water op je verwarming. Het water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid. Ververs dit water regelmatig om bacteriegroei te voorkomen.
  • Gebruik een luchtbevochtiger. Deze houdt automatisch de luchtvochtigheid hoog.

Vergeet vooral niet dat je planten in de herfst- en winter in een ruststand gaan en daarom minder verzorging vereisen als in de lente- en zomermaanden. Ga daarom voorzichtig te werk en probeer niet teveel water of voeding te geven op het moment dat je denkt dat je plant een dipje heeft. Vaak werkt dit namelijk averechts.

Hou ook rekening met planten in de tocht en op koudere plekken in je huis. Kamerplanten staan het liefst in temperaturen rond de 16 graden. Hoe meer liefde je nu in de moeilijke wintermaanden aan je planten geeft, hoe meer ze je straks in de warmere maanden zullen belonen met meer blad en een flinke groei!

Wie is Rosalien?

Hi, ik ben Rosalien! De meeste mensen kennen mij als Roos. Ik ben 22 jaar oud en woon samen met mijn 2 katten Friendo & Poezel en ongeveer 150 kamerplanten in de buurt van Eindhoven. In mijn blogposts voor elho ga ik je meer vertellen over alles op het gebied van (het verzorgen van) kamerplanten! De passie voor kamerplanten is ongeveer twee jaar geleden ontstaan en inmiddels is mijn plantencollectie een beetje uit de hand gelopen. Inmiddels heb ik een hoop kennis over kamerplanten en breng ik dit dagelijks in de praktijk. Het grootste deel van de dag ben ik bezig met de verzorging van mijn planten en het maken van de juiste aardemix of plantenvoeding. Deze kennis deel ik al op mijn instagram @Greeny_Lab, maar nu ook met jullie voor elho!