In de zomer voor je moestuin zorgen

In de zomer voor je moestuin zorgen

Ik hou van de zomer! In deze tijd ziet alles er weelderig uit, hebben je planten misschien al wat schattige tomaten hangen die wachten om te rijpen of je hebt zelfs je eerste oogst van het jaar al gehad. Misschien zie je ook de eerste aubergines uit hun paarse bloemen komen? Of zie je je courgettes groeien, met hun mooie en lekkere bloemen? Vergeet niet om ook een beetje trots te zijn; jij hebt al deze prachtige planten op de wereld gezet!

Voor elke stadstuinier is de zomer een droom die uitkomt. Het is hét moment waarop alle inspanningen worden beloond. Maar laten we je eerdere inspanningen niet verspillen! Zet je zonnebril maar op, want ik vertel je mijn 8 tips voor succesvol tuinieren in de zomer!

Wanneer geef je je planten water?

Dat is een goede vraag! Het hangt heel erg af van de planten die je kweekt, want verschillende planten hebben ook verschillende waterbehoeften. En zoals voor alles in de natuur geldt, is water geven ook een kwestie van een goede balans: te veel water kan je planten schaden. Aan de andere kant is te weinig water ook een probleem. Je kunt eenvoudig zien of je planten een tekort aan water hebben, met de volgende signalen. De bladeren zullen de neiging hebben om te gaan hangen, zichzelf terugtrekken en hun textuur zal zachter zijn. In dit geval is water geven zeker nodig. Je kunt ook je vinger in de grond steken. Als je voelt dat de grond niet alleen droog is aan de oppervlakte, maar ook dieper, dan is het goed om water te geven. Wat hierbij belangrijk is: geef nooit meteen water met mest aan droge grond. Geef eerst een beetje water en dan pas water met mest (als dat nodig is). 

Hoe geef je je planten water?

Als kind hield ik er al van om op elk deel van de plant water te sproeien! Het is zo leuk om de waterdruppels van de bladeren te zien vallen en ook hield ik van het geluid! En soms kan het zelfs een regenboog creëren. Hoe leuk dat ook is, helaas moet ik je toch vertellen dat deze manier van water geven niet efficiënt is en zelfs schadelijk kan zijn. Pak daarom je mooie green basics gieter erbij en geef je planten water bij de stengel. Zo verspil je geen water en je zorgt ervoor dat het water ook echt in de pot of kweektafel komt. Daarnaast kunnen sommige planten ernstige ziekten ontwikkelen als je ze water geeft op hun bladeren, zoals meeldauw bij tomaten of courgettes. Dus geloof mij: geef altijd water bij de stengel, daar worden je planten het meest blij van!

Wat is de beste tijd en manier om je planten water te geven?

Eén ding is zeker: je kunt je planten het beste 's ochtends vroeg of 's avonds laat water geven, maar nooit overdag. Overdag is de temperatuur hoger, waardoor het water sneller verdampt. Dat is zonde. Zelfs als je bij de stengel water geeft, blijven er wat druppeltjes op de bladeren van de plant zitten. Als de zon dan fel schijnt, kunnen deze druppeltjes het effect van een vergrotende lens op de bladeren hebben, waardoor de plant kan verbranden. Dus: het liefst 's ochtends onder het genot van een kopje koffie of thee of 's avonds nippend aan een glaasje wijn (beter dan andersom toch?). Geniet van deze bewateringstijd. Het is een mooi moment om je planten goed te observeren en kan zelfs een meditatiemoment in je tuin zijn.

Welk water is het beste?

Regenwater is de meest organische waterbron die de natuur ons aanbiedt. Het is gratis, in overvloede aanwezig in sommige gebieden en ook licht zuur. En het belangrijkste is dat de meeste plantensoorten de voorkeur geven aan een licht zure PH waarde in de grond om gezond te groeien. Regenwater is je beste vriend en dankzij de elho green basics regenton kun je dit regenwater opvangen. De ton heeft een grote capaciteit van wel 200 liter en door hem aan te sluiten op de regenpijp, kun je op een gemakkelijke en duurzame manier regenwater opvangen en gebruiken om je planten water te geven zonder kalkaanslag. Bovendien is dit product gemaakt van gerecycled plastic en wordt het geproduceerd dankzij elho's eigen windenergie. Dat maakt dit zo'n geweldige en milieuvriendelijke manier om deze belangrijke hulpbron voor je planten te gebruiken. Water is het blauwe goud!

Mulchen van je potten en kweektafels

Misschien heb je wel eens tuinders gezien die wat stro toevoegden op de aarde in hun potten en vroeg je je af waarom? Deze tuinders zijn niet gek! Mulchen heet het, en het is geweldig om te doen. Het helpt om de grond in de zomer vochtig te houden en tijdens de koudere seizoenen houdt het de grond juist warmer. Dus door te mulchen bespaar je weer wat kostbaar water. Bovendien vormt het een natuurlijke barrière tegen wilde kruiden of onkruid in je potten. Ook dat is fijn, want alles dat in je potten groeit, haalt voedingsstoffen weg uit de grond. Daarnaast voeg je hiermee ook organische materialen toe aan de grond: de mulch zal na verloop van tijd ontleden en voedingsstoffen teruggeven aan de grond. Het is heel makkelijk en dus een heel goed idee om te doen! Je kunt verschillende soorten mulch gebruiken, zoals gras (afval van het gras maaien), dode bladeren of stro. Dat laatste kun je gewoon in een dierenwinkel kopen.

Je planten bemesten in de zomer

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al noemde, heeft je tuin in de zomer veel zorg en aandacht nodig. Om hun eerste vruchten of groenten te produceren, hebben je planten in deze belangrijke periode veel voedingsstoffen nodig als je duurzame planten wilt houden. Als je tomaten-, aubergine-, komkommer-, rode paprika-, aardbeien- of courgetteplanten kweekt, zou mijn persoonlijke tip zijn om ze te bemesten met een hoog geconcentreerde fosformeststof. Zeevogelmest, ook wel guano genoemd, is bijvoorbeeld zeer effectief. Maar je kunt ook bananenschillen hergebruiken, want ook die bevatten veel fosfor. Als je een bananenliefhebber bent, bewaar dan de schillen en doe ze in de grond. Ze zullen snel afbreken en de benodigde fosfor vrijgeven.

Enkele soorten in de schaduw zetten

Zoals ik in mijn vorige artikel al heb geschreven, hebben sommige planten een beetje schaduw nodig om te groeien. Vooral als de zon fel is en het warm weer is. Het goede nieuws is dat wanneer je in potten of kweektafels kweekt, je balkon flexibel is en je ze kunt verplaatsen. Als je nog steeds radijs, sla, snijbiet of spinazie kweekt, is het misschien een goed idee om ze de helft van de dag op een schaduwrijke plek te zetten. Ze zullen het zeer op prijs stellen om even uit te kunnen rusten!

Wat kun je planten in de zomer?

Het goede nieuws is dat je ook in de zomer veel kunt planten! Het is nog steeds het juiste moment om wat meer sla, wortelen maar ook radijsjes te planten! Met de green basics aardappel pot kun je ook aardappelen planten die je na ongeveer 4 maanden kunt oogsten. Je kunt mijn Instagram-reel bekijken, waarin ik laat zien hoe je aardappelen moet planten en oogsten. Aardappelen oogsten is als een schattenjacht die tot veel verrassingen leidt!

Ik wens je echt een geweldige zomer, het bovenstaande advies zal je zeker helpen om van je groene hemelse jungle te genieten, en je te voorzien van veel biologische & smakelijke groenten en fruit!

Maak er een heerlijke zomer van, vol groene liefde!

The Frenchie Gardener

 

Wie is The Frenchie Gardener?

Patrick, beter bekend als The Frenchie Gardener, begon een paar jaar geleden met het verbouwen van zijn eigen voedsel op zijn kleine balkon in Amsterdam. Ondertussen verhuisde hij naar Berlijn, waar niet alleen zijn balkon een beetje groter werd maar waar vooral zijn passie voor stadstuinieren enorm groeide. Patrick inspireert tuinliefhebbers dagelijks op zijn Instagram-pagina, waar hij prachtige foto's van zijn eigen oogst en zeer handige tips deelt. Hij heeft zojuist zijn eerste e-book easy guide gepubliceerd om te beginnen met het verbouwen van je eten, waarin hij op een zeer eenvoudige en toegankelijke manier uitlegt hoe en waar je kunt beginnen met tuinieren op een balkon.