Hallo lente! Tijd om je kamerplanten te verpotten

Hallo lente! Tijd om je kamerplanten te verpotten

Het voorjaar is de beste periode om je plant te verpotten. Kamerplanten herstellen in deze periode sneller van een verpotsessie vanwege de toenemende temperaturen en het aantal lichturen. In deze periode groeien ook de wortels van je planten dus veel sneller dan bijvoorbeeld in het najaar. Omdat de wortels tijdens het verpotten licht kunnen beschadigen, hebben ze in deze tijd van het jaar voldoende tijd (en kracht) om zich weer te herstellen.

Laten we beginnen bij het begin. Ik raad altijd aan om snelle groeiers elk jaar te verpotten en langzame groeiers om de twee jaar. Voor een bloeiende plant gelden andere richtlijnen. Heb je een bloeiende plant? Wacht dan in elk geval tot na de bloei. Een plant raakt namelijk gestrest door het verpotten en door de stress wordt de bloeiperiode verkort.

Wanneer is het tijd om je plant te verpotten? Nou, in elk geval als de wortels aan de onderzijde van de pot zichtbaar zijn en er misschien wel doorheen groeien.  Daarnaast is het altijd aan te raden nieuw gekochte planten uit de kweekpot te verpotten. Kwekers plaatsen kamerplanten namelijk in kleinere potten om de transportkosten zo laag mogelijk te houden.

Sommige mensen vinden planten verpotten een vervelend klus. Goed om even naar de voordelen te kijken:

  • Je stimuleert nieuwe groei doordat de wortels meer ruimte krijgt om te groeien
  • Je plant kan nieuwe voedingsstoffen uit de verse aarde halen wat de groei stimuleert
  • Je voorkomt verstikking van de wortels doordat je ze meer ruimte biedt om door te groeien
  • En tot slot, het oog wil ook wat: Het ziet er een stuk beter uit als je plant een pot heeft die ook past qua formaat

Hoogste tijd dus voor een verpotsessie!

Hoe pak je het aan? Kies altijd een pot die minimaal 20% groter is dan de  pot waar de plant nu in zit. Ik heb laatst mijn Livistona Rotundifolia Palm verpot. Deze palm zat nog in een te kleine kweekpot vanuit het tuincentrum. Ik heb voor het verpotten de nieuwe elho fuente grains gekozen.

De nieuwe elho fuente potten bevatten een plug aan de onderkant van de pot, waardoor hij zowel binnen als buiten te gebruiken is. Als je de fuente buiten wil gebruiken, haal je de plug aan de onderkant eruit zodat overtollig water weg kan stromen. Kies je ervoor om de fuente binnen te zetten zoals ik heb gedaan, laat dan de plug in de pot zitten en gebruik hydrokorrels. Hydrokorrels vangen eventueel overtollig water op zodat je voorkomt dat je plant te natte voeten krijgt en er wortelrot kan ontstaan.

Omdat ik mijn Livistona Rotundifolia Palm binnen ga zetten, plaats ik de plant in hydrokorrels en potgrond. De plug heb ik dus in de pot gelaten omdat de hydrokorrels het overtollige water absorberen. Het verpotten gaat als volgt: Je haalt als eerste de plant voorzichtig uit de oude pot en je verwijdert zoveel mogelijk potgrond. Uiteraard zorg je ervoor dat je de wortels niet beschadigen tijdens deze klus. Je plaats enkele centimeters hydrokorrels in de pot, gevolgd door een laagje verse potgrond. Dan plaats je de wortelkluit in de nieuwe pot, en vul je de pot met de overige nieuwe aarde. Super simpel toch?

Tot slot geef je je plant nog een scheutje water. Je plant kan nu weer maandenlang vooruit en je hoeft alleen nog regelmatig water te geven. Je zult zien dat je plant gaat groeien en bloeien. Ik wens je een goede lente en veel verpotplezier!

Wie is Rosalien?

Hi, ik ben Rosalien! De meeste mensen kennen mij als Roos. Ik ben 23 jaar oud en woon samen met mijn 2 katten Friendo & Poezel en ongeveer 150 kamerplanten in de buurt van Eindhoven. In mijn blogposts voor elho ga ik je meer vertellen over alles op het gebied van (het verzorgen van) kamerplanten! De passie voor kamerplanten is ongeveer twee jaar geleden ontstaan en inmiddels is mijn plantencollectie een beetje uit de hand gelopen. Inmiddels heb ik een hoop kennis over kamerplanten en breng ik dit dagelijks in de praktijk. Het grootste deel van de dag ben ik bezig met de verzorging van mijn planten en het maken van de juiste aardemix of plantenvoeding. Deze kennis deel ik al op mijn instagram @Greeny_Lab, maar nu ook met jullie voor elho!