Deze grondsoorten kunnen in jouw elho self-watering insert!

Deze grondsoorten kunnen in jouw elho self-watering insert!

Ik heb zelf behoorlijk wat onderzoek gedaan en getest welke grondsoorten het beste in de elho self-watering insert passen. Inmiddels weet ik dat potgrond, pon of hydrokorrels het beste werken.

Potgrond

Ik werk zelf het liefste met ouderwetste potgrond. Dit heeft altijd geresulteerd in mooie gezonde planten. Natuurlijk kun je ook een gemixte potgrond gebruiken, met bijvoorbeeld perliet (vulkanisch gepoft gesteente dat zorgt voor extra drainage) erin. Een simpele methode, maar succes is gegarandeerd. Je kunt alle planten plaatsen in een self-watering insert. Wel raad ik aan dit te doen op het moment dat je toch al de plant moet verpotten, bijvoorbeeld als je plant een grotere pot nodig heeft. Hierdoor verstoor je je plant niet onnodig. Kies altijd minimaal een maat groter dan de huidige pot. Het verpotten naar een insert is simpel: Je vult de bodem met een laagje potgrond en plaatst de plant in de insert. Hierna vul je de insert aan met potgrond. Vanaf nu hoef je alleen maar het waterreservoir te vullen wanneer de indicator in de min staat!

Mineraal plantensubstraat

Mineraal plantensubstraat staat ook wel bekend als ‘pon’. Er bestaan vele merken die mineraal plantensubstraat verkopen, elk met een eigen merknaam. Pon is een prima vervanging van potgrond. Het bestaat uit een mix van puin, lava en/of klei steentjes (varieert per merk). Pon ‘gedraagt’ zich als een buffer: Het absorbeert water en voedingsstoffen en geeft deze vrij indien nodig. Oftewel, de ‘pon’ zuigt het water op vanuit het waterreservoir en geeft dit af zodra de plant dorstig is.

Zelf heb ik zowel goede als slechte ervaring met ‘pon’. Wortelrot is een veel voorkomend probleem bij het overzetten van planten naar pon. Als je mijn stappenplan volgt, verklein je de kans op wortelrot:

1. Spoel de pon schoon voor gebruik. Hiermee haal je het fijnstof eruit.

2. Haal de plant voorzichtig uit de pot en verwijder overtollige aarde (je hoeft niet alle aarde te verwijderen).

3. Geef circa de eerste 10 weken water zoals je normaal zou doen. Je vult nu dus niet het water reservoir van de self-watering insert, maar geeft van bovenaf water, direct op de pon.

Na circa 10 weken is je plant ‘gewend’ aan pon en kun je de elho self-watering insert gebruiken zoals deze bedoeld is. Je giet het water in het reservoir totdat de indicator op max staat. Vervolgens hoef je het water alleen maar bij te vullen zodra de meter de min raakt! Ik raad je aan de ‘pon’ tijdens de winterperiode eens in de zoveel tijd droog te laten staan.

Hydrokorrels

Hydrokorrels zijn waarschijnlijk de meest bekende en voorkomende variant in dit rijtje. Ze worden vaak gebruikt als drainagelaag onder in de pot, omdat ze water absorberen. Niet alleen uit de potgrond, maar ook uit de wortels. Hierdoor loop je minder risico je plant te “overwateren”. Je kunt hydrokorrels ook zonder potgrond gebruiken, dit noemen we semi hydro. In principe heeft dit dezelfde werking als plantensubstraat.

Het is wat lastiger een volwassen plant in semi hydro te laten groeien. Ik gebruik semi hydro vooral bij stekjes of jonge planten. Jonge planten passen zich sneller succesvol aan bij een semi hydro setup. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk de korrels goed te wassen. Zelf laat ik ze enkele uren weken in gekookt water en zeef ik ze hierna. Hiermee verwijder je overtollig stof en verzadig je de hydrokorrels. Als je dit niet doet, zul je de eerste dagen constant het waterreservoir bij moeten vullen. Ook dood je op deze manier eventuele bacteriën. Dat is met name belangrijk als je je hydrokorrels hergebruikt. Hydrokorrels gaan namelijk ‘eeuwig’ mee: Je kunt ze continu hergebruiken, super duurzaam dus!

Gebruik je een stek? Dan kun je de eerste 3 stappen overslaan:

1. Haal de plant voorzichtig uit zijn pot en verwijder alle aarde.

2. Spoel de wortels grondig, maar wel voorzichtig af onder de kraan.

3. Gebruik eventueel een zachte (tanden) borstel om de laatste restjes aarde van de wortels te verwijderen.

4. Controleer de wortels en knip eventuele slechte delen af. Laat de wortels enkele uren drogen.

5. Vul de elho self-water insert met een bodempje hydrokorrels en plaats de plant in de pot.

6. Vul de rest van de pot voorzichtig met de gewassen hydrokorrels.

7. Vul het waterreservoir tot deze op max staat.

Ik ben heel benieuwd welk substraat jij het fijnste vindt! Zelf kies ik toch vooral voor potgrond in combinatie met de insert, toch het makkelijkste! Mocht je extra hulp kunnen gebruiken bij het verpotten, van elk substraat staat er een how-to tutorial op mijn feed. Voor vragen over de insert zelf verwijs ik je graag door naar het elho team!

Wie is Rosalien?

Hi, ik ben Rosalien! De meeste mensen kennen mij als Roos. Ik ben 22 jaar oud en woon samen met mijn 2 katten Friendo & Poezel en ongeveer 150 kamerplanten in de buurt van Eindhoven. In mijn blogposts voor elho ga ik je meer vertellen over alles op het gebied van (het verzorgen van) kamerplanten! De passie voor kamerplanten is ongeveer twee jaar geleden ontstaan en inmiddels is mijn plantencollectie een beetje uit de hand gelopen. Inmiddels heb ik een hoop kennis over kamerplanten en breng ik dit dagelijks in de praktijk. Het grootste deel van de dag ben ik bezig met de verzorging van mijn planten en het maken van de juiste aardemix of plantenvoeding. Deze kennis deel ik al op mijn instagram @Greeny_Lab, maar nu ook met jullie voor elho!