Blije en gezonde kamerplanten in de zomer

Blije en gezonde kamerplanten in de zomer

Water geven

Nu je planten veel licht en warmte krijgen, zullen ze flink groeien. Hierdoor verbruiken ze meer water en merk je dat de aarde sneller uitdroogt. Gelukkig is hier gemakkelijk iets aan te doen door wat vaker water te geven. Kijk wel uit dat je ook weer niet té veel gaat geven want dan ligt wortelrot op de loer. Maar hoe weet je dan wat te veel of te weinig water geven is? Dat is inderdaad niet altijd eenvoudig maar je vingers zijn hiervoor het beste instrument!

Steek je vinger regelmatig zo’n 5 cm in de aarde om te voelen of het droog of vochtig is. Sommige planten vinden het prettig om uit te drogen tussen de gietbeurten door, andere blijven liever altijd vochtig. Als basis kun je aanhouden dat planten met dikke bladeren (zoals de Crassula (Jade plant), Kalanchoë en de Hoya) liever wat droger staan en planten met dunne bladeren (zoals bijvoorbeeld de Begonia, Calathea en de Fittonia) liever wat vochtiger.

Kijk uit voor felle zon

Planten kunnen net als wij ook verbranden door de zon. De ene plantensoort verbrandt wat sneller dan de andere. Over het algemeen kunnen planten met dikke bladeren meer zon verdragen dan die met dunne bladeren. Een verbrand blad is blijvend beschadigd, het zal nooit meer herstellen. Daarom is het belangrijk om ze te beschermen tegen de felle zon. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Bedenk goed welke plant je op welke plek zet. Vooral voor een raam op het zuiden krijgt het blad vaak veel te verduren door de zon. Op deze plek kun je in de zomer het beste planten met dik blad neerzetten, zoals bijvoorbeeld een vetplant of een cactus.
  • Merk je dat de zon in de zomer te fel is geworden? Dan kun je je planten het beste op een plek verder van het raam zetten. Daar zijn de zonnestralen namelijk minder intens.
  • Een vitrage kan goed dienst doen als filter tegen de felle zon. Het voordeel hiervan is dat je deze pas dicht hoeft te doen wanneer de zon te fel wordt.
  • Je kunt ook speciale folie op je ramen plakken. Eigenlijk is dit bedoeld om inkijk van buiten te voorkomen, maar het werkt ook goed als zonnefilter.
  • In de natuur groeien planten vaak in de schaduw van bomen. Je kunt dit nabootsen door een plant die goed tegen de zon bestand is, voor je kwetsbare planten te zetten of hangen zodat deze het meest directe zonlicht opvangt.

Regenbui

Door de hitte kunnen planten er af en toe een beetje slap bij gaan staan. Voldoende water geven helpt maar ook van een frisse regenbui knappen ze op. Een plant verdampt wanneer het warm is veel water via het blad, een soort van zweten. In de natuur krijgen ze af en toe een regenbui en na zo’n bui oogt het blad gelijk weer fris. Het is misschien een gedoe, vooral wanneer je een flinke collectie hebt, maar je planten buiten zetten wanneer het regent vinden ze echt fijn! Wat vaker sproeien met een plantenspuit of onder de douche zetten kan natuurlijk ook, maar niets kan op tegen een frisse zomerbui. Naast dat het verfrissend werkt, worden de bladeren door het sproeien of de regen ook gelijk schoongespoeld. Schone bladeren zorgt voor een betere opname van licht waardoor je plant weer beter groeit.

Misschien een leuk weetje: Er wordt vaak gezegd dat planten kunnen verbranden wanneer je ze sproeit in de volle zon omdat de waterdruppels zouden werken als een vergrootglas. Dit schijnt dus een fabeltje te zijn. Onderzoek toont aan dat het vergrootglaseffect niet sterk genoeg is om verbranding te veroorzaken. Om heel eerlijk te zijn neem ik voorlopig nog liever het zekere voor het onzekere en sproei ik mijn planten niet wanneer ze in de volle zon staan.

Naar buiten

Kamerplanten kunnen in de zomer prima buiten staan. Mijn grote cactus verhuist bijvoorbeeld ieder voorjaar naar de tuin. In principe kan iedere kamerplant in de zomer naar buiten maar ook hier geldt weer dat niet iedere soort evenveel direct zonlicht kan verdragen. Het is altijd belangrijk om ze rustig aan het (zon)licht te laten wennen, buitenlicht is namelijk veel intenser dan het licht binnen.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer je last hebt van een plaag in je plant, deze vervelende beestjes buiten vaak minder snel ontwikkelen. Zodra het warm genoeg is, verhuizen de planten waarop ik bijvoorbeeld wolluis ontdek daarom gelijk naar een beschut plekje in de tuin.

Voeding

Nu je planten zo lekker groeien, kunnen ze best een beetje extra voeding gebruiken. Een snelle groei betekent ook dat er meer voedingsstoffen nodig zijn, zoals bepaalde mineralen die een plant in de natuur uit de bodem haalt. Deze mineralen zorgen onder andere voor de aanmaak van bloemen, mooi groen blad en gezonde wortels. Ik gebruik zelf altijd vloeibare voeding voor kamerplanten en hou daarbij de dosering aan die vermeld staat op de verpakking.

Kijk naar je plant

Mijn laatste en beste tip, die eigenlijk geldt voor ieder seizoen, is om goed naar je plant te kijken en regelmatig je vinger in de aarde te steken. Zie je bijvoorbeeld dat het blad wat slap is? Voel dan even de aarde. Wanneer deze droog is, kun je water geven. Wanneer de aarde nog vochtig of zelfs nat is, dan heb je misschien te veel water gegeven of is wellicht de plek te warm voor je kamerplant. Zie je beschadigde vlekken op het blad? Dat kan verbranding zijn. Zorg dan dat je plant minder direct zonlicht krijgt. Het heeft even tijd nodig maar uiteindelijk ga je zien wat je plant nodig heeft.

Met deze blog hoop ik jullie wat handvatten te hebben gegeven om je planten tijdens dit seizoen gezond en blij te houden. Voor nu heel veel groeiplezier in je eigen urban jungle!

Wie is Urbanjungling?

Ans, beter bekend als Urbanjungling, is inmiddels expert op het gebied van kamerplanten. Maar ook zij werd geboren zonder groene vingers! Ze leeft in een urban jungle vol roze potten en neemt je op haar blog en Instagram account mee in haar groene belevenissen. Van basis plantentips tot stekexperimenten, van successen tot fails, alles komt voorbij. En met haar tips zal ook jij je groene vingers gaan krijgen!