100% groen en duurzaam leven: het kan!

100% groen en duurzaam leven: het kan!

Regen Villages

Net buiten Almere wordt al een paar jaar gewerkt aan de bouw van een circulair, zelfvoorzienend ecodorp. Volgens de laatste berichten zullen de eerste woningen begin 2019 gebouwd gaan worden. Het dorp, waar zo’n 100 huizen komen te staan, is het idee van tech-entrepreneur James Ehrlich, en zal zichzelf door middel van onder andere voedselbossen, aquaponics en aeroponics technieken gaan voorzien van voedsel. Energie haalt het dorp uit geothermie, zonne-energie, wind en biogas. De mensen die hier komen wonen zijn de lucky few, want meer dan 3,100 families hebben zich al aangemeld voor dit eerste ReGen dorp. Maar niet getreurd, mocht dit project goed lopen zullen er zeker meer ReGen dorpen volgen.
http://www.regenvillages.com/

Tiny Houses

Je hebt er vast al wel iets over gehoord: de tiny house movement. Mensen die zelf een piepklein houten huisje bouwen, die ze vervolgens ergens aan de rand van een bos neerzetten om in te wonen. Het klinkt heerlijk- weinig spullen en dichtbij de natuur – maar wat is er nou zo duurzaam aan? Ten eerste bouwen de meeste tiny housers hun huis met gerecycled materiaal. Ook verbruiken de huizen veel minder energie; een tiny house verwarmen is niks vergeleken met een eengezinswoning. Door het kleine formaat worden mensen ook geforceerd om minder onnodige spullen te kopen, en veel tiny houses zijn in vele opzichten zelfvoorzienend, van energie opwekken tot afvalverwerking. Mocht jij de uitdaging aan willen gaan, vind je op site van Tiny House Nederland meer informatie.
https://www.tinyhousenederland.nl/

CHIBB Rotterdam

Het Concept House op de Heijplaat in Rotterdam is een idee en testruimte van SUS Ateliers, een opleiding van de afdeling Bouwkunde van de Hogeschool Rotterdam, waar studenten innovatieve projecten opzetten om zo de duurzame bouwkunde van de toekomst te ontdekken. Het Concept House lijkt op een kas, maar van 2015 tot de zomer van 2018 woonde styliste Helly Scholten en haar familie in het huis om het concept grondig uit te testen. Het huis is gemaakt van gerecycled hout en glas, heeft een groentetuin op het dak, en de vele planten binnen en buiten zorgen voor natuurlijke koeling en schone lucht. Naast het feit dat het een circulair, duurzaam huis is, ziet het er ook nog eens prachtig uit. Op de Instagram van Helly vind je de mooiste beelden van het huis.
https://www.instagram.com/greenhouse_living/?hl=en