Nephrolepis

Varen

Vraagt met regelmaat verzorging

Een goede match met...
Bekijk alle matchende potten

Meer over deze plant
Lees meer over deze plant

Zorg altijd voor licht vochtige grond
Meer verzorgingstips

Voelt zich overal op z’n plek
Meer over de plaatsing

Verpotten is niet noodzakelijk
Meer over verpotten & stekken

Plant informatie

Algemeen

De Nephrolepis, in de volksmond bekend als de Varen, komt uit een rijke familie van meer dan honderd soorten. Elk met een eigen uiterlijk en specifieke eigenschappen, maar stuk voor stuk prachtige planten. Varens zijn makkelijk in onderhoud, zuiveren de lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis en op kantoor. De groene, hoogdecoratieve planten doken voor het eerst op in het Victoriaanse Engeland, maar mogen inmiddels gezien worden als echte wereldreizigers.

Verzorging

Zorg op elk moment voor een licht vochtige grond, zodat de Varen voldoende te drinken heeft. Let wel op dat er geen laagje water ontstaat onderin de pot, dit kan wortelrot tot gevolg hebben. Varens doen het ook goed op vochtige plekken in huis, zoals de badkamer of keuken.

Plaatsing

Varens komen overal tot hun recht, maar laten zich vooral zien waar andere planten het laten afweten. Een varen voelt zich prima thuis in een plek zonder direct zonlicht of in de halfschaduw. Kleuren bladeren geel en gaat de plant in z’n geheel hangen? Dan staat de Varen op een te lichte plek.

Verpotten

Verpotten is vaak niet nodig, omdat de Varen langzaam groeit. Groeit de plant toch uit z’n pot? De zomer of het voorjaar zijn geschikte moment om de plant een nieuwe, ruimere plantenpot aan te meten.