Ficus lyrata

Tabaksboom

Vraagt weinig verzorging

Een goede match met...
Bekijk alle matchende potten

Meer over deze plant
Lees meer over deze plant

Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft
Meer verzorgingstips

Houdt van licht, zonder direct fel zonlicht
Meer over de plaatsing

Één keer in de twee jaar verpotten
Meer over verpotten & stekken

Plant informatie

Algemeen

De Ficus lyrata is een lust voor het oog. Deze kamerplant, die oorspronkelijk uit de Afrikaanse regenwouden komt, staat ook wel bekend als de Tabaksboom. De grote bladeren van de plant worden in warme landen gedroogd en gebruikt als omhulsel voor sigaren. Door de opvallende bladeren, in de vorm van een viool, is de Tabaksboom een kamerplant met karakter en uitstraling. Dit verklaart ook z’n andere bijnaam: Vioolbladplant.

Verzorging

Het verzorgen van de Tabaksboom is eenvoudig. Het enige wat de plant vraagt is voldoende licht en, met name in de zomer, flink wat scheutjes water. Zorg ervoor dat de grond te allen tijde licht vochtig is. Maak de grote bladeren schoon met een vochtige doek om te voorkomen dat deze dof worden. Gaan de bladeren hangen? Dan zijn de omstandigheden van de plant niet optimaal. Check dan of de plant bijvoorbeeld niet te dicht bij een verwarming staat, op een tochtige plek of op een te donkere plek staat. 

Plaatsing

De Ficus lyrata voelt zich prettig op een zonnige standplaats, zonder al te fel direct zonlicht. Belangrijk is vooral dat de kruin van de plant voldoende licht ontvangt. Deze Tabaksplant houdt er niet van op de tocht te staan.

Verpotten

Verpot de Tabaksboom eens in de twee jaar, zodat de plant goed door kan blijven groeien. Kies voor een middelgrote pot. Ben je tevreden met de grootte van de plant? Dan is één keer in de vijf jaar verpotten voldoende.